De ‘ware’ islam – een nieuwe serie op Nieuwwij.nl

In januari 2016 start ik op de website van Nieuwwij een serie onder de titel ‘De ‘ware’ islam’ waarin, met een kleine knipoog verborgen in de titel, diverse vormen van islam worden gepresenteerd. Natuurlijk, er zal aandacht besteed worden aan de traditionele vormen van islam, en ook aan de gewelddadige vormen ervan, maar ook en vooral aan nieuwe vormen van islam, zoals bovengenoemde ‘homoseksuele islam’, en, om er nog maar een te noemen, de ‘milieuvriendelijke islam’. 

Wie kranten leest, televisie kijkt, radio beluistert en zich op de hoogte stelt op talloze nieuwswebsites krijgt al gauw een negatief beeld van de islam en moslims. De islam heeft doorgaans een kwade pers. Zij wordt gelijkgesteld aan terreur, bomaanslagen en zelfmoordacties. Naar de mening van velen hebben moslims meningen over zaken als democratie, vrouwen- en homorechten die haaks op mainstream westerse waarden staan.

De moslims die hun islam te vuur en te zwaard propageren en gerealiseerd zouden willen zien halen telkens weer de voorpagina’s. Maar er zijn ook andere moslims, of liever gezegd, andere islams. En deze islams halen de voorpagina’s niet. Er zijn heel veel moslims die  niet veel anders willen dan alle ‘gewone’ mensen: een goed leven voor zichzelf en hun nageslacht. Geluk, gezondheid, voorspoed en leven in een rustig land. En binnen deze moslims zijn er nieuwe stromingen ontstaan die de acceptatie van bepaalde thema’s en de theologische uitwerking ervan centraal stellen, zoals homoseksualiteit en islam. Wie inzoomt op de talloze typen moslims en islams die er zijn zal verbaasd zijn door de veelkleurigheid van diezelfde islam. Binnen de islam is er geen alles bepalende en door iedereen geaccepteerde autoriteit. Die lacune is er de reden van dat er allerlei gewelddadige vormen van islam zijn ontstaan, waar telkens weer wisselend op wordt gereageerd, maar zij is er ook de oorzaak van dat er allerlei tolerante en vredelievende vormen van islam bestaan. En die laatste komen dus weinig in de publiciteit.

Voor deel 1, de ‘basisislam’ klik hier.

Voor deel 2, ‘gedrag en groep’ klik hier.

Voor deel 3, de ‘mystieke islam’ klik hier.

Voor deel 4, de ‘vrouwvriendelijke islam’ klik hier.

Voor deel 5, de ‘homoseksuele islam’ klik hier.

Voor deel 6, de ‘islam van Islamitische Staat’ klik hier.

Voor deel 7, de ‘democratische islam’ klik hier.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.