Agenda

Aankomend

Verleden

Woensdag 26 juni, Tilburg. Voor de HOVO Brabant Seniorenacademie verzorgde ik de cursus Arabische Lente? Arabische Winter! Tijdens deze dag presenteerde ik de chronologie van de gebeurtenissen en ging ik in op diverse politieke, maatschappelijke en geografische verklaringen voor het uitbreken van de Arabische Lente. Ook ging ik in op de oorzaken van het slagen van de revolutie, zoals in Tunesië, en het falen ervan zoals in Libië, Egypte en Syrië.

Donderdag 11 april, Muziekpodium Paradox in Tilburg. In het kader van het Hartslagcafé hield documentairemaker en onderzoeksjournalist Sinan Can een vrijheidscollege over de betekenis van vrijheid en democratie. Ik interviewde hem na de lezing.

Woensdag 3 april, Meppel. Voor de senior Rotary Meppel gaf ik een lezing getiteld:  Islam en populisme. Kan onze samenleving ze aan?

Donderdag 28 maart, Dante Building Tilburg University. Tijdens de workshop ‘Superdiversity and the Sociolinguistics of Morocco’ ging ik nader in op het thema ‘Arabic between tradition and globalization and superdiversity’.

Dinsdag 19 maart, Blackbox Tilburg University. Tijdens het Nour Symposium, een informatiebijeenkomst over het Nour Project, trad ik op als spreker.

2018

Vrijdag 30 november en zaterdag 1 december, CAREP Arab Centre for Research & Policy Studies. In het Tunesische Hammamet vond een conferentie plaats met als thema ‘Religious Reform, Christian Democracy and Political Islam’. Wetenschappers uit Europa en Noord-Afrika en Turkije voerden hier zeer levendige debatten. Mijn bijdrage ging over de vraag hoe het politieke systeem in Nederland omgaat met politieke partijen op een confessionele basis.

Donderdag 22 november, Tilburg University. Tijdens de Language and Culture Afternoon vonden 14 workshops en demonstraties plaats in het Academia gebouw van Tilburg University. Ik verzorgde de Engelstalige workshop Arabic Delights, over de schoonheid van de Arabische taal.

Woensdag 14 november, Uilenburgsjoel Amsterdam. Het Menasseh ben Israël Instituut organiseerde een klein symposium met de titel Halakha, Sharia and Secular Law. Naast prof. Chaim N. Saiman en prof. Ernst Hirsch Ballin was ik te gast.

Zondag 14 oktober, Theater De NWE Vorst in Tilburg. Arabiste en publiciste Petra Stienen sprak op deze dag de Peerke Donderslezing 2018 uit. Het thema: mensenrechten, vrijheid en democratie in de Arabische wereld. Ik trad op als coreferent en ging onder andere in op de kruisbestuiving tussen de Arabische wereld en het Westen.

Woensdag 20 juni, Tilburg University. Op deze dag werd de workshop ‘Literature in times of pain. The case of Syria’ georganiseerd. Ik sloot de workshop af met mijn bijdrage ‘The role of literature in evil times: an overview’.

Vrijdag 8 juni, Matthias de Vrieshof 2 (Witte Singel 25, Leiden). Op deze dag organiseerde NISIS de bijeenkomst ‘Traveling through Islam Research in the Netherlands’ en werd het boek Imams in Western Europe gepresenteerd. Als mede-auteur werd ik geïnterviewd door NRC journalist Andreas Kouwenhoven. Ook werden de eerste exemplaren overhandigd aan imam Yassin Elforkani (Blauwe Moskee, Amsterdam) en imam Azzedine Karrat (Essalam Moskee, Rotterdam).

Dinsdag 5 juni, Black Box Tilburg University. Er is geen mooiere taal dan het Arabisch. Waarom ik er zo over denk? Dat vertelde ik tijdens All you need to know about Arabic Language.

Woensdag 23 mei, Rotaryclub Houten. Tijdens de publiekslezing ‘Islam, waarheen in Europa en Nederland’ bij Café Restaurant De Engel in Houten gaf ik een interactieve presentatie.

Donderdag 3 mei, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Hilversum. In de aanloop naar de Dag van de Persvrijheid organiseerde het Comité van de Persvrijheid ‘Persvrijheid en mensenrechten in Egypte: een debat’. Samen met Rena Netjes ging ik in gesprek met Karim Abdelrady, Ahmed Samir, Ibrahim Halawa en anderen.

Dinsdag 24 april, Debatable Facebook, een discussie over de -gewenste en niet gewenste- rol van Facebook in ons zakelijke en privé-leven. Van 1300-1400 in de Black Box van Tilburg University.

Dinsdag 20 februari, Black Box Tilburg University. Tijdens het Tilburg Symposium: The Gap between the Arab and the Western Culture van AIESEC sprak ik, samen met Charif Chahid over de verschillen tussen de Arabische en de westerse cultuur en de debatten over de negatieve visie ten aanzien van de islam.

2017

Donderdag 23 november. De Speciale Vluchtelingen Show (niet mijn titel…), een debat voor BNR Nieuwsradio met UvT collega Paul Scheffer en buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, vanuit de Universiteit van Tilburg.

Dinsdag 28 maart, Hogeschool Amsterdam. Vanwege het tienjarig jubileum van de minor Arabische taal en cultuur vonden er op deze dag lezingen van diverse gastsprekers plaats rondom het thema ‘Ontmoeting tussen de Arabische en de westerse wereld en hun wederzijdse beïnvloeding’. De titel van de lezing die ik heb verzorgd, luidt ‘De wereld die het Arabisch opent’.

Donderdag 16 maart, Università Ca’ Foscari in Venetië (Italië). Op deze dag geef ik een gastlezing en zal ik spreken over het debat rondom islam en populisme voor en na de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Locatie: 14, Rio Novo (in de buurt van de Ca’ Foscari universiteit) in Venetië; tijd: 14 uur. Ben je toevallig in de buurt van Venetië, wees welkom! English: On Thursday 16th of March I will be giving a guest lecture at the Università Ca’ Foscari in Venice (Italy). I will be speaking on: ‘The debate on Islam en and populism before and after the parliamentary elections in the Netherlands’. Venue: 14, Rio Novo (near Ca’ Foscari University) Venice; time: 14 hours. Are you in around in Venice, be welcome!

Vrijdag 10 maart, ‘Sed Vitae Forum’ in Tilburg. Op deze dag verzorgde ik een lezing voor de Vereniging Vrienden Seniorenacademie HOVO Brabant.

Woensdag 8 maart, ‘Jaarlijks congres studievereniging Simon van der Aa’ in Groningen. Tijdens het congres, waar de strafbaarheid van teruggekeerde jihadstrijders uit IS-gebied centraal stond, hield ik een lezing getiteld ‘Jihadgangers, wat drijft hen?’. Tijdens mijn bijdrage sprak ik over de ideologisch-religieuze bevlogenheid van de jonge mensen die de kant van het jihadisme op gaan en heb ik gepoogd een zo veelzijdig mogelijk beeld te schetsen. Voor meer informatie over het congres, klik hier.

Maandag 23 januari, ‘Waarom haten ze ons eigenlijk?’ in De Balie te Amsterdam. Stichting Werkelijkheid in Perspectief organiseerde een debat tussen zeer uiteenlopende stemmen over de vraag ‘Waarom haten ze ons eigenlijk?’, naar de gelijknamige bundel die onder redactie van Frits Bosch vorig jaar uitkwam. ‘Ze’ verwees hier naar ‘de moslims’, ‘de terroristen’ of anderszins. Aan het debat namen diverse auteurs deel die aan de bundel hebben meegewerkt, onder wie ikzelf. Daarnaast gaven arabist/islamoloog Halim El Madkouri en de Belgische essayist Wim van Rooy een presentatie. Voor meer informatie, klik hier.

Woensdag 18 januari, ‘Barack Obama’s Midden-Oostenbeleid’ in het Kamerlingh Onnes Gebouw te Leiden. De eerstejaarscommissie van de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB) organiseerde op deze dag een duolezing waar Rena Netjes en ik aan de ene kant terugblikten op het Midden-Oostenbeleid van Obama en aan de andere kant onze voorspellingen hebben geuit met betrekking tot het beleid van Trump. Voor meer informatie, klik hier.

2016

Vrijdag 16 december, ‘Soldaten voor God. Cultuur-historische beeldvorming van religieuze gewelddadigheid’ bij het Thijmgenootschap in Den Bosch. Tijdens dit evenement verzorgde ik een lezing getiteld ‘De kleurrijke en gewelddadige islam. De vele interpretaties van de sharia’. Voor meer informatie, klik hier.

Maandag 14 november, ‘Islamlezing KBO’ in het Jan van Besouwcentrum in Goirle. Op deze dag verzorgde ik een lezing over de islam voor de Katholieke Bond voor Ouderen in Goirle om het een en ander te verhelderen over de islam.

Maandag 7 november, ‘Midden-Oosten Report, Soennieten versus Sjiieten’ bij De Balie in Amsterdam. Tijdens deze avond nam ik deel aan een panelgesprek, samen met Anne Dijk en Arjen Buitelaar, om te spreken over soennieten en sjiieten in Nederland. Voor meer informatie over het evenement, klik hier.

Vrijdag 16 september, ‘Soldaten voor God. Cultuur-historische beeldvorming van religieuze gewelddadigheid’ bij het Thijmgenootschap in Den Bosch. Tijdens dit evenement verzorgde ik een lezing getiteld ‘De kleurrijke en gewelddadige islam. De vele interpretaties van de sharia’.

Woensdag 15 juni, ‘Islamofobie: de theorie en de praktijk’ in het Nelson Mandela Centrum te Amsterdam.  Op deze dag nam ik deel aan een discussie over islamofobie als vorm van racisme samen met Martijn de Koning en Ineke van der Valk.

Zaterdag 4 juni, Vrijdenkersdag 2016 ‘De liberale islam bestaat niet’ in Stadskasteel Oudaen te Utrecht. Voor meer informatie, klik hier.

Vrijdag 27 mei, 4de editie van de NISIS Islamic Studies Network Day – ‘War in Syria: dynamics, and the consequences for Europe’. Tijdens dit jaarlijkse evenement aan de Universiteit van Leiden hield ik een lezing getiteld ‘Muslim refugees in Europe: Islam and democracy reconciled?’. Voor meer informatie over het evenement, klik hier.

Donderdag 26 mei, Symposium ‘Resilience after Terrorism’. Voor meer informatie over dit evenement, klik hier.

Dinsdag 3 mei, 25ste editie van de Internationale Dag van de Persvrijheid. Op deze dag verscheen het boek ‘Blad voor de Mond’. In dit werk wordt een twintigtal verhalen over actuele onderwerpen opgetekend waarvan wij het bredere perspectief missen. In mijn bijdrage leg ik de focus op social media. Voor meer informatie, klik hier.

Zaterdag 16 april, Dag van de Filosofie 2016 – ‘Grenzen’. Ik sprak over de grenzen aan vrijheid en beschaving; de Europese grenzen in humanitair perspectief; en de wijze waarop wij vluchtelingen behandelen en waarom. Voor meer informatie over het evenement, klik hier.

Donderdag 7 april, Gay Day – ‘Religie en homoseksualiteit’. Tijdens dit jaarlijkse evenement georganiseerd door de Tilburgse LGBT Studentenvereniging Vitruvian hield ik een lezing getiteld ‘The rich heritage of sexual diversity in Islam’. Voor meer informatie, klik hier.

Woensdag 9 maart, UVT Hartslagcafé – Het Nieuwe Turkije met cultuurhistoricus Thomas von der Dunk en politicoloog Erdogan Aykac. Voor meer informatie klik hier

2015

Dinsdag 10 november, lezing voor het Academisch Genootschap te Eindhoven over het thema Islam en moslims in Nederland: obstakels of eigenlijk niets aan de hand? Voor meer informatie klik hier.

Woensdag 25 november, DeForum in Hilversum over Islam en West-Europa met film na. Voor meer informatie klik hier.

On Wednesday May 13 I gave a lecture at the Dutch Institute, NIMAR,  in Rabat (Morocco).  The title of the lecture is: ‘Muslims in the Netherlands : a threatening community or a community under threat ?’ For more information click here.

Op woensdag 13 mei gaf ik een lezing aan het Nederlands Instituut te Rabat (Marokko) (NIMAR). De titel van de lezing is: ‘Muslims in the Netherlands : a threatening community or a community under threat ?’ Voor meer informatie klik hier.

Op dinsdag 31 maart gaf ik voor de Corpus Delicti Studievereniging der Criminologie in Leiden een lezing over het thema ‘Religies en het Kwaad’. Meer informatie staat hier.

Op 16 en 17 april nam ik deel aan de zesde internationale conferentie over het Marokkaans Arabisch in Madrid (Spanje). Ik sprak over het thema ‘The Moroccan Language Market. Voor meer informatie klik hier.

Op dinsdag 3 maart nam ik deel aan de conferentie ‘Religie doet ertoe’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam, met name over de thematiek ‘Wetenschap en Vooroordelen’. Voor meer informatie, klik hier.

Op donderdag 5 maart nam ik deel aan een evenement aan Tilburg University over het thema ‘Gender Unlimited’. Ik ging samen met Anne Dijk in op het thema ‘Gender and Islam’. Voor meer informatie, klik hier.

2014

Woensdag 17 december, 12.40, voor Studium Generale in Eindhoven, een presentatie en debat over Islamitische Staat en het islamdebat in Nederland. Voor meer informatie klik hier.

Donderdag 27 november, 18.30., ‘De toekomst van het Midden-Oosten’, een debat in Centrum Crea, Amsterdam, met journaliste Rena Netjes. Voor meer informatie, klik hier.

Woensdag 26 november, 18.30, paneldiscussie met historicus Thomas von der Dunk, ‘Democratie in het Midden-Oosten’, in Utrecht. Voor meer informatie klik hier.

Donderdag 16 oktober, 20.00-22.15 Hartslagcafé Tilburg, ‘De Islamitische Staat en het islamdebat’. Met Ismail Selvi, activist, onder andere verbonden aan DutchTurks. Voor meer informatie, klik hier

Op deze link staat de gesproken column die Abou Ibrahim al Raqqawi hield ter gelegenheid van het IS-debat georganiseerd door Academic Forum van Tilburg University op 16 oktober 2014.

Maandag 6 oktober, 20.00 The Rise of Islamic State, debate in Crea, Amsterdam. For more information, click here.

 

Verleden

Op woensdag 14 mei trad ik op als voorzitter ter gelegenheid van de presentatie van het boek Salafisme. Utopische idealen in een weerbarstige praktijk van auteurs Martijn de Koning, Joas Wagemakers en Carmen Becker. De presentatie vond plaats in Huize Heyendael te Nijmegen. Voor meer informatie klik hier.

Op vrijdag 16 mei ging ik in de middag aan de Radboud Universiteit te Nijmegen het debat aan in het kader van de studiedag ‘Dynamics of Islamic Culture” op basis van mijn lezing die de titel draagt “Het islamdebat in Nederland. Laveren tussen uitersten”. Details staan hier.

Op donderdag 17 april gaf ik in de middag aan de Hogeschool van Amsterdam een lezing over met als titel ‘The Debate on Islam in the Netherlands. A Cheesehead’s Approach’ ter gelegenheid van het MENA symposium. Details staan hier. De lezing kan hier gedownload worden.

Op woensdag 16 april verdedigde ik in de avond een essay over Turkije en de Arabische wereld voor de NTFF, the Netherlands Turkey Friendship Foundation. Details staan hier. Het essay komt later op internet te staan.

Op maandag 24 maart gaf ik een lezing met als titel ‘Het PVV-gedachtegoed: zegen of splijtzwam?’ voor de Stichting House of Wisdom. Meer informatie staat hier en hier.

Vanaf vrijdag 10 januari 2014 plaatste Nieuwij.nl een briefwisseling tussen Nourdeen Wildeman en mijzelf over de toekomst van de moslimgemeenschap in Nederland. Het gaat hierbij om de vraag hoe moslims in Nederland hun plek in de samenleving vormgeven. Klik hier voor een overzicht van de tien geschreven brieven.

Op woensdag 23 oktober nam ik deel aan een debat over radicalisering van moslimjongeren in Nederland en België  De organisatie lag in handen van KifKif.  Een en ander vond plaats in het kader van het Mestizo Arts Festival. Voor een verslag van het debat, klik hier. Het debat kan nog gezien worden op YouTube.

Op vrijdag 18 oktober nam ik deel aan een conferentie over Islamofobie, georganiseerd door het EMCEMO het Euro-Mediterranean Centrum voor Migratie & Ontwikkeling in Amsterdam. Voor meer informatie, klik hier. Een verslag van de conferentie staat hier.

Zondag 13 oktober (20.00) organiseerde Stichting Argan een debat over ‘De toekomst van de islam in Nederland’ waar ik aan deelnam. Het debat vond plaats in de Jan Tooropstraat 6A te Amsterdam. Andere deelnemers waren Ahmed Marcouch, PvdA Tweede kamerlid, Yassin el Forkani, Contactorgaan Moslims en Overheid en Bart Schut, journalist. Een verslag van de avond staat op de site van Nieuwwij en -in het Arabisch- op Radio Netherlands Worldwide.

ZamanVandaag organiseerde op donderdag 19 september een debat over de recente politieke ontwikkelingen in Turkije onder het motto “Insight Turkey”. Naast GL-voorman Joost Lagendijk en anderen nam ik deel als panellid. Het debat vond plaats in het NRC Restaurant Café. Voor meer informatie, klik hier en hier voor mijn blogtekst over de avond. Een verslag van de avond stond later in ZamanVandaag.

Op dinsdag 10 september participeerde ik in een debat over de vraag welke kant Syrië en Egypte opgaan. Dit debat werd georganiseerd door Academic Forum van Tilburg University. Meer informatie hier.

Op donderdag 15 augustus participeerde ik in het Twizafestival in Tanger (Marokko) in een debat onder de titel “Les droits des nations sous le gouvernement de l’islam politique”.  Mijn bijdrage droeg de titel L’islam en Europe. Reste-t-il une minorité? De tekst van mijn bijdrage is hier te lezen.

Op donderdag 27 juni 17 uur gaf ik een lezing aan de Universiteit Utrecht  over het volgende onderwerp: How to Turn the Tide: The Alleged Islamization of the Netherlands . Locatie: Drift 25, zaal 0.02 in Utrecht. Meer informatie op deze link.

Op donderdag 11 april 2013 ging ik met prof. Herman Pleij in debat over het thema “Broederschap en Tolerantie in Nederland”. De organisatie lag in handen van het Tilburgse Hartslag Café. 

Op maandag 1 april 2013 woonde ik een voorstelling bij van de documentaire Rouge Parole over de revolutie in Tunesië en nam ik deel aan het debat na de film. Een en ander was georganiseerd door Movies that Matter (Utrecht).

Op dinsdag 19 maart 2013 gaf ik in Hammemet (Tunesië ) een lezing met als titel ‘How to turn the tide: the alleged Islamization of the Netherlands’ in het kader van de NISIS (Netherlands Interuniversity School for Islamic Studies) Springschool. 

Op donderdag 14 maart 2013 gaf ik een lezing met als titel “Hoe het wel kan: de integratie van de Islam in Nederland”, op uitnodiging van de Universal Peace Federation. Aanvang 14 uur. Adres: Bibliotheek van Klein Leeuwenbergh, Schalkwijkstraat (naast nummer 67), Utrecht. 

Op dinsdag 11 december 2012 vond de presentatie plaats van het pamflet The Speck in Your Brother’s Eye. The Alleged War of Islam Against the West. Plaats is Universiteit van Tilburg. Zie voor meer informatie in het Nederlands ook deze link. Voor de aankondiging van de presentatie in het Engels, klik hier.

Op maandag 10 december 2012 gaf ik een lezing met de titel De andere islam voor de stichting Charitas, te Roosendaal. Aanvang 19.30.

On Tuesday 31 October 2012 I gave a lecture on Islam in the West. Islam in the Netherlands. Options and Threats at the Babes Bolyai University in Cluj (Romania) on the occasion of the defense of the thesis, jointly supervised by Tilburg and Cluj Universities, of Daniela Stoica Dutch and Romanian Muslim Women Converts. Inward and Outward Transformations, New Knowledge Perspectives and Community Rooted Narratives. For more information, click here.

Op 1 oktober 2012 organiseerde The Lancet Virgiel, studentenvereniging in Delft een debat over De Arabische Lente waarin ik participeerde. Monique Samuel was ook van de partij.

Op 4 september 2012 organiseerde het Ignatiushuis in Amsterdam een debat over het thema De spiegel van de PVV. Die avond ging ik, in het licht van de verkiezingen, in op de ideologie van de PVV. 

Op woensdag 18 april 2012 sprak ik voor de Atlantische Commissie op een onderwijsseminar in Zwolle over De Arabische Lente en het cynisme van het Westen.

Op donderdag 22 maart 2012 was ik de gast van Boekhandel Jacques Baas in Driebergen waar mijn boek De ideologie van de PVV. Het kwade goed en het goede kwaad centraal stond. Klik hier voor een journalistiek verslag van deze avond.

Op zaterdag 17 maart 2012 nam ik deel aan een door GroenLinks georganiseerd debat over de Arabische Lente. Wederom (zie agenda 2 maart) in De Nieuwe Liefde en met klinkende (andere) namen! Voor meer informatie, klik hier.

Op dinsdag 13 maart organiseerde Wereldpodium in Tilburg een debat rond het thema van mijn boek De ideologie van de PVV. Aan die avond namen ook Cyriel Triesscheijn, directeur van anti-discriminatiebureau Radar deel en Willem Schoonen, hoofdredacteur van dagblad Trouw. Voor meer informatie, klik hier.

Op vrijdag 2 maart werd mijn De ideologie van de PVV. Het kwade goed en het goede kwaad gepresenteerd in De Nieuwe Liefde in Amsterdam.  Voor meer informatie, klik hier en elders op deze site. Na de presentatie was ik te gast in Café de Nieuwe Liefde

Op woensdag 18 januari 2012 nam ik deel aan de nabespreking van de film No More Fear in het Rotterdamse Lantaren Venster theater. Voor meer informatie, klik hier.

Op donderdag 10 november 2011 nam ik deel aan een debat over het thema “Oost West Thuis Best”, georganiseerd door het Academic Forum in Hartslag Café in Tilburg. Centraal in het debat staat het werk en gedachtegoed van schrijfster en columniste Naema Tahir.  Aanvang 20.00 uur

Op vrijdag 4 november nam ik middels een presentatie deel aan een debat dat door het PvdA raadslid Latif Hasnaoui was georganiseerd over de vraag of een moslimlobby noodzakelijk is in de Nederlandse politiek. Staat een moslimpoliticus naast een algemene achterban ook en vooral voor een moslimachterban? Een en ander vond in het Utrechtse Kargadoor  plaats. Op de website van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders staat een verslag van deze avond.

Op 21 september 2011 nam ik deel aan de door IKV georganiseerde “Nacht van de Vrede“. 

Maandagavond 18 juli 2011 trad ik op in de Nacht van de Revolutie. En sprak ik over de recente revolutie in Egypte. Er was een skypeverbinding met Cairo waar ik sprak met de Egyptische activist Abdelrahman Ayyash.  Na de “Nacht van de revolutie” 18-19 juli 2011 was het volgende te lezen op de website van Peter Storm:

“Er was in de nacht ook een lezing, van wetenschapsman Jan Jaap de Ruiter, over de revolutie in Egypte, met vooral veel voorgeschiedenis, maar ook met syke-contact met een actvist ter plaatse, als ik het goed begrepen heb een ex-lid van de Moslim Broederschap, geen zeer radicaal figuur. Het betoog van De Ruiter bekeek de zaak ook vooral van bovenaf, het was een keurig liberaal-democratisch verhaal, oprecht en helder gebracht. Poltiek erg sterk vond ik het niet. Dat de man – helemaal geen anarchist – de moeite nam om laat in de avond zo’n presentatie te houden in anarcho-alternatief gezelschap, vond ik echter erg voor hem pleiten”. Commentaar JJdR: “Het was een bijzondere ervaring en dat ik word neergezet als een keurige liberaal-democraat ervaar ik als een compliment uit de mond van anarchist Peter Storm”.

En kijk ook eens op you tube voor een heus beeldverslag van deze revolutionaire nacht.

8 juni 2011 Deelname aan een debat voor Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, over de Arabische lente .

11 april 2011  Debat over “The revolutions in the Arab World” voor Awake International Tilburg

28 februari 2011 In Baarle-Nassau gaf ik op uitnodiging van de gemeente een lezing over “De islam in Nederland”.